perjantai 21. marraskuuta 2014

TaSO-päivät Turussa 15.–16.11.2014Aamun tunnelmia Turun konservatoriolla

Vuosittaiset TaSO-päivät järjestettiin viime viikonloppuna Turun konservatoriolla. Tapahtumaan osallistui iso joukko aktiivisia sosiaalialan opiskelijoita ympäri Suomen. Olin mukana viikonlopun tapahtumassa ja sain kunnian raportoida tapahtumasta teille kaikille. Olen itse Helsingin Metropolian sosionomiopiskelija ja teen tällä hetkellä viimeistä työharjoittelua Talentialla ennen valmistumista joulukuussa.

TaSO-päivät aloitettiin konservatoriolla hallituksen puheenjohtajan Kira Hirvosen terveisillä. TaSOn tämän vuoden teema on ollut laadukas koulutus, ja sama teema oli vallan myös tässä tapahtumassa. TaSOn hallitus julkaisi viikonloppuna kannanottonsa sosiaalialan opintojen yhdenmukaistamisesta. TaSOn kyselyn mukaan AMK -opintojen sekä sosiaalityön opintojen osalta löytyy valtakunnallisesti huomattavia eroja. TaSO ry vaatii opintojen yhdenmukaistamista tasa-arvoisuuden ja erilaisten opintopolkujen helpottamiseksi.

TaSO-päivien avauspuheenvuoron antoi emeritusprofessori Pauli Niemelä Itä-Suomen yliopistosta. Niemelä siivitti osallistujat viikonlopun teemaan puhumalla ihmistyöstä ja ihmiskäsityksestä. Niemelä painotti luennossaan ihmisten ja organisaatioiden välisiä suhteita. Yhteistyö onnistuu kun suhteet ovat kunnossa.  Itselleni luennosta jäi mieleen myös vanha viisaus, ”ihmistyössä ihmisen pitää olla selvillä itsestään”, joka varmana pätee myös tänä päivänä.

Päivän tarjontaan kuului lisäksi työpajoja ja learning cafe, jonka teemana oli niin ikään laadukas koulutus.  Learning cafessa Ville Suomäki siivitti osallistujat keskusteluun oppimisesta ja sen esteitä. Keskustelussa tuli esiin paljon epäkohtia opetuksessa ja opiskelussa yleisesti. Työpajassa keskusteltiin myös paljon siitä miten oppimista voi kehittää ja minkälaisiksi ammattilaisiksi haluamme tulevaisuudessa kehittyä. Yhteisymmärryksessä syntyi käsitys siitä, että nykyajan työympäristöissä tarvitaan yhä enemmän vuorovaikutustaitoja ja yhdessä tekemistä.

Vanhat ja totutut kaavat ohjaavat ihmisten työskentelyä vahvasti. On helppo tuudittautua vanhoihin toimintatapoihin ja pystyä niissä. Nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan kuitenkin rohkeutta jatkuvaa uudistumiseen ja kaavojen murtamiseen. Nykyajan työnteko vaatii meiltä jokaiselta epävarmuuden sietokykyä ja muutos herkkyyttä. Pitää uskoa siihen, että minä ja me kaikki voimme vaikuttaa.

Learning café
Learning café
Työpajojen muita aiheina oli reflektiivisyys asiakassuhteessa sekä mindfulness jaksamisen tukena. Osallistujat pitivät työpajoja onnistuneina ja hyödyllisinä. Reflektiivinen kyky on aktiivista kiinnostusta toisen käytöksen ja tilanteen takana oleviin kokemuksiin, toisen kohtelemista aktiivisena mielelliseen kontaktiin pyrkivänä osapuolena. Reflektiivisyyttä käsiteltiin työkaluna asiakastyöhön ja monet osallistujat kertoivatkin saaneensa hyviä vinkkejä ja ajatuksia omaan käytännön työhönsä. Toisena vaihtoehtona työpajaan oli mindfulness – koulutus. Mindfulness auttaa rentoutumaan ja keskittymään läsnäoloon. Menetelmä voi auttaa jaksamaan ja rentoutumaan kiireisessä arjessa. Mindfullness sopi paremmin kuin hyvin tähän marraskuiseen iltapäivään.

TaSO-päivillä julkaistiin myös vuoden 2014 Paras harkkapaikka! –kilpailun voittaja. Vuoden paras harkkapaikka löytyi tällä kertaan Kemistä. Kalle Hietalan harjoittelupaikka Kriisikeskus turvapoiju sai tunnustuksen hyvästä toiminnasta. Hietala oli otettu tunnustuksesta ja suosittelee harjoittelupaikkaa lämpimästi kaikille. Turvapoijua kuvailtiin hyväksi inspiroivan ja kannustavan ilmapiirin takia.

Paras harkkapaikka-kilpailun voittajan julkistaminen


TaSO-päivien ohjelmaan kuului myös yhdistyksen syyskokous. Uudessa hallituksessa oli tänä vuonna monta paikkaa vapaana, eikä syyskokouksesta puuttunut jännitystä kun uutta hallitusta alettiin muodostaa. Uusi hallitus saatiin kasaan jännittävän äänestyksen päätteeksi.

Ehdokkaat esillä
TaSOn uusi hallitus vuodelle 2015!Syyskokouksen jälkeen TaSO –päivät jatkuivat risteilyn merkeissä. Risteilyllä jatkettiin mielenkiintoisia keskusteluita ja tutustuttiin uusiin ihmisiin. Talentian opiskelijatoiminta palkitsi risteilyllä vuoden TaSOlaisen. Henni Huikuri Tampereen yliopistosta valittiin voittajaksi aktiivisesta osallistumisesta TaSOn toimintaan.

Suosittelen kaikille sosiaalialan opiskelijoille osallistumista TaSOn toimintaan ja etenkin vuosittaisille TaSO -päiville!

Milja Inkeroinen
Sosionomiopiskelija
Harjoittelija, Talentia ry

milja.inkeroinen@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti