lauantai 28. maaliskuuta 2015

Kun työt etsivät tekijöitä

Opiskelijan silmin tarkasteltuna TE-palveluiden kesätyötarjonta ei näytä aikaisempia vuosia erikoisemmalta. Kesätyötarjottimella siivoojan, puhelinmyyjän sekä feissareiden työt pistävät joka vuosi silmään, mutta sitäkin uhanalaisempina harvakseltaan ne oman alan työt.  Esimerkiksi sosiaalialan kesätyöpaikkahaut ovat laskettavissa omilla sormilla. Siispä kysymysasetteluna voisi olla: ”Oman alan työt. Uhka vai mahdollisuus?”

Mikäli entistä mäkikotkaamme Matti Nykästä on uskominen, niin jokainen tsäänssi on mahdollisuus. Oman alan töillä jokainen meistä kartuttaa tärkeää työkokemusta, saa mielekästä rutiinia arkeen ummehtuneiden koulukirjojen sekä Microsoft Wordin sijaan. Kesätyötehtävien rutiinit auttavat aivoja lepäämään sekä jaksamaan seuraavan lukuvuoden yhtä tarmokkaasti kuin kuluneen lukuvuoden. Eli oman alan töitä voi pitää myös mahdollisuutena, koska vastaan on mahdollista tulla hyvä ja motivoiva työilmapiiri, joka kannustaa jokaista meitä eteenpäin. Omana empiirisenä kokemuksena todettakoon, että feissarin työt Unicefilla ovat olleet parhaimpia työyhteisöjä nuorekkuutensa sekä positiivisuutensa vuoksi, vaikka itse työ ei ollut mieluisaa kaupunkien keskustassa kohdatun ihmisten töykeyden vuoksi.

Positiivisuutta, rohkeutta sekä kunnianhimoa ei kuitenkaan kannata unohtaa vaan oman alan töitä kannattaa aina hakea. Tämä asettaa jokaiselle meistä haasteen. Tarvitsee vain vakuuttaa haastattelijat, että on valmis työn tuomiin haasteisiin, valmis oppimaan uutta sekä kehittämään omaa ammattitaitoaan. Oman alan työt eivät välttämättä löydy TE -palveluiden sivuilta vaan kesätyötutka kannattaa kalibroida etsimään laajempaa aluetta kuten järjestöjen, säätiöiden sekä yksityissektorin omia nettisivuja, joissa on tietoa työnkuvista sekä mahdollisista avoimista työpaikoista.

Summa summarum! Kesätyön hakeminen ei ole keneltäkään pois eikä kesätöiden saaminen ole mahdotonta, vaikka Suomessa vallitseva yhteiskunnallinen sekä taloudellinen tilanne antaa toista ymmärtää. Yrittää kannattaa ja samalla olla itsensä eli positiivinen, rohkea sekä kunnianhimoinen.
 


Kalle-Pekka Hietala
Hallituksen Jäsen
Kopo  -ja työmarkkinavastaava (amk)
Talentian sosiaalialan opiskelijat – TaSO ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti