sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Tulevaisuuden "Tales of the Grim Sleeper"-yhteiskunta?

Kuluneen viikon keskiviikkona katsoin ajatuksia herättäneen dokumentin nimeltään Tales of the Grim Sleeper, joka olit tullut tutuksi Docventures-sarjassa. Dokumentti kertoi henkilöstä nimeltä Lonnie Franklin Jr., jota epäillään kymmenen naisen raiskauksesta sekä taposta vuosina 1985–2007. Frankin Jr:n tarinan ohella dokumentti avaisi todellisuuden Los Angelesin South Central lähiön elämään, joka antaa kuvan karusta arjesta sekä järjestelmän tuomista ongelmista.

Analysoimatta Franklin Jr:n tekoja sen tarkemmin, on huomion arvoista tarkastella kyseisen dokumentin esille tuomia yhteiskunnallisia ongelmia yhdessä merkittävimmässä maailmantalouden veturissa, eli Yhdysvalloissa. Tales of the Grim Sleeper valaisi alueiden eriarvoisuuden, jonka seurauksena rikollisuus alueella on suurta, päihdeongelmia useilla ihmisillä ja tyypillistä on ylisukupolvinen köyhyys. South Centralin tilannetta ei myöskään helpota poliisin välinpitämättömyys ratkaista rikoksia ja dokumentin aikana oli huomattavissa asukkaiden negatiiviset asenteet poliiseja kohtaan.

Sosiaalialan opiskelijan näkökulmasta katsottuna dokumentin pystyi tiivistämään lauseeseen ”sosiaalialalle riittäisi töitä”. Dokumentin kuva- ja haastattelumateriaalista voi päätellä, ettei ennaltaehkäisevää työtä ole ja korjaavan työn tekemiseen olisi tarvetta usealle ammattilaiselle. Nopeasti voisi myös ajatella olevansa onnekas, kun on saanut syntyä Suomeen ja kokea hyvinvointivaltion edut kansalaisen näkökulmasta, kun uskoa viranomaisten tekemään työhön ei ole mennyt.

Millainen sitten onkaan unelmien yhteiskunta, kun sosiaalisten ongelmien voittamista absoluuttisesti on hankala saavuttaa? Mikä on Suomen tilanne ja tulevaisuus sosiaalisten ongelmien suhteen? Miten nykyiset sosiaalipoliittiset ratkaisut vaikuttavat tulevaisuuden mahdollisesti syveneviin hyvinvointieroihin? Onko Suomi jakautumassa kahtia? Ja mitä tämä kaikki tarkoittaa tulevaisuudessa sosiaalialan kannalta?


Näiden kysymysten äärellä on tulevaisuudessa haasteita sosiaalialan ammattilaisille olla puolustamassa sekä perustelemassa, miksi ennaltaehkäisevä sosiaalinen työ on tärkeää ja miksi sosiaalityöhön on tärkeää panostaa. Sen vuoksi jokaista TaSOlaista tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa - arvokas sosiaaliala tarvitsee hyvin koulutettuja ja jaksavia ammattilaisia!


Lopuksi vielä linkki itse dokumenttiin: Tales of the Grim Sleeper: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/12/docventuresin-viikon-leffa-tales-grim-sleeper !Motivaatiota opiskelunsyksyyn toivotellen,

Kalle-Pekka Hietala
TaSO ry


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti