keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Vaihtarin terveiset Alankomaista

Hei vaan kaikille! Olen TaSO ry:n hallituksen toiminnassa mukana nyt toista vuotta ja olen toiminut tämän vuoden TaSO ry:n tiedottajana. Tämän syksyn olen kuitenkin hoitanut hallitushommia etänä, sillä olen syyskuusta tammikuuhun vaihto-oppilaana Utrechtin yliopistossa Alankomaissa. Tässä blogi-tekstissä kerron vähän kuulumisia ensimmäiseltä 1,5 kuukaudelta. :)

Utrecht on 300 000 asukkaan kaupunki reilun puolen tunnin junamatkan päässä sekä Amsterdamista, Rotterdamista että Haagista. Kaupunki on vanha ja myös yliopisto on perustettu 1600-luvulla. Täällä on useampi korkeakoulu, joten opiskelijoita on paljon. Utrecht on kaunis ja eläväinen kaupunki, jota ehdottomasti tällä kokemuksella suosittelen Amsterdamiin matkaaville vähintään päiväretkikohteeksi (ja miksei ihan pääkohteeksikin)!

Koska tentit ja muut deadlinet pyörii tässä vaiheessa vuotta jo mielessä, niin mistäpä muusta sitä tässä blogissakaan kirjoittelisi. :D Opiskelen Suomessa sosiaalityötä Itä-Suomen yliopistossa. Utrechtin yliopistossa ei kuitenkaan opeteta sosiaalityötä, joten olen valinnut sosiaali- ja käyttäytymistieteiden tiedekunnasta muita kursseja. Tällä hetkellä minulla on alkanut yksi psykologian kurssi sekä yksi kulttuuriantropologian kurssi. Vaikka kurssit eivät olekaan juuri sosiaalityön kursseja, niin ne ovat olleet mielenkiintoisia ja mielestäni aiheet ovat hyödyllisiä myös sosiaalialan opintojen ja ihan vaikka yleissivistyksenkin kannalta.

Alussa jo huomasin, että opiskelutyyleissä on aika paljon eroa vaihtoyliopiston ja oman yliopiston välillä. Ensinäkin kurssikirjat pitää yleensä itse ostaa, mikä on kyllä lisännyt onnellisuutta oman yliopiston kirjastosta, josta yleensä saa ihan kätevästi lainattua kurssikirjoja. Itä-Suomen yliopisto on myös säästänyt tämän opiskelijan rahoja verkkokirjoilla, joiden joukosta on löytynyt etänä luettavaksi kaksi Alankomaissa tarvitsemaani kirjaa. Toinen iso ero opiskelujen välillä on opetustyylit. Suomessa kurssini ovat valitettavan usein olleet hyvin luentomuotoisia eikä kunnollista keskustelua aina juuri synny. Utrechtissa taas kaikilla kursseillani on joka viikko sekä luento että pienryhmätunti. Pienryhmätunneille pitää lukea artikkeleita ja kurssikirjoja etukäteen, ja niistä sekä luentojen aiheista sitten keskustellaan. Tällä hetkellä käynnissä olevilla kursseilla muutama henkilö vetää tuntia ja opettaja on paikalla vain pienen osan tunnista. Jotenkin tässä on alkanut tuntua, että kyllä niistä aiheista vaan jää jotenkin paremmin asioita mieleen keskusteltaessa kuin silloin, kun lukee hätäpäissään viimeisinä iltoina satoja sivuja tenttikirjoja ja yrittää muistella jotain mitä luennolla on kerrottu.  Toivoisinkin tällaista keskustelevampaa tyyliä lisää myös omiin opintoihini Suomessa. Sosiaalialalle se mielestäni myös sopisi hyvin. Vaikka eihän sitä kieltämättä aina jaksaisikaan valmistautua joka kerralle, mutta ehkäpä se tentissä sitten palkitsee… :D


No onneksi vaihto-opiskelu on paljonpaljon muutakin kuin pelkkää opiskelua ja on kyllä ollut huiput 1,5 kuukautta! Ihanaa syksyä kaikille! 


Jenni Helle





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti