lauantai 28. helmikuuta 2015

Voiko valitusvirttä vaimentaa?

Katselin joku aika sitten Voice of Finland ohjelmaa ja siinä brasilialainen laulajakokelas sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että on syntynyt Brasiliassa, sillä Suomessa on niin paljon hyviä juttuja, joita moni Suomessa syntynyt ei tunnu aina arvostavan. Palasin itse muutama viikko sitten Alankomaista vaihdosta ja minulle nousi siellä myös ajatus, että Suomessa on paljon hyviä juttuja, joita meidän tulisi muistaa aina välillä pitää arvossa. Näemme lehdissä aina välillä listoja milloin turvallisimmista ja milloin onnellisimmista maista ja monella vastaavalla listalla Suomi on kärkisijoilla. Silti usein tulee unohdettua, että moneen maahan verrattuna meillä on kattava perusturva, hyvä julkinen sairaanhoito, ilmainen koulutus ja monia muita ainakin omasta mielestäni hyviä juttuja.

Vaihdossa ollessani kuulin usealtakin ihmiseltä, etenkin Etelä-Euroopasta tulevilta, kuinka he olivat nähneet dokumentteja Suomen koulujärjestelmästä ja olivat kiinnostuneita siitä, että ihmiset ihan haluavat olla opettajia, opettajat ovat korkeasti koulutettuja ja siitä maksetaan kohtuullista palkkaakin. Toki olin itsekin kuullut hyvistä pisa-tuloksista, mutta en silti ollut ajatellut, että meidän peruskoulumme opettajissa olisi muuten ollut jotakin erikoista. Keskustelua nousi myös ilmaisesta korkeakoulutuksesta, josta saa vielä opintotukeakin. Se ei myöskään ole mikään kaikkialla tunnettu käsite, ja kyllä aluksi tulikin kauhisteltua esimerkiksi yhdysvaltalaisten kurssikavereideni noin 30000 dollarin lukuvuosimaksuja. Eräässä seminaarissa sain myös kertoa suomalaisesta vanhempainvapaajärjestelmästä. En tosin ollut aiheeseen koskaan juurikaan perehtynyt, mutta tuon kurssin opettajan mukaan Alankomaissa ajatellaan, että Suomessa ja Ruotsissa on kaikkein paras systeemi tässä, kun taas heillä virallinen vanhempainvapaa on parin kuukauden luokkaa, eikä monessa muussakaan maassa ole mahdollista olla kolmea vuotta erilaisilla lapsiperhe-etuuksilla. Yhdysvalloissa moisia etuuksia ei ole olemassakaan, mistä kertoi myös Helsingin Sanomat  (http://www.hs.fi/ulkomaat/a1423721705224) jokin aika sitten. Muista maista tulleiden kanssa keskusteltaessa kävi myös ilmi, ettei 4-5 viikon kesälomat lomarahoineen ole monessa paikassa mikään automaatio.

Toki meilläkin on monessa asiassa parantamisen varaa, esimerkiksi vanhustenhoito ja lastensuojelu ovat usein otsikoissa resurssien puutteen vuoksi. Kuitenkin meidän tulisi aina välillä valittaessamme julkisista palveluista (en sano, että en itse valittaisi pikkujutuista) muistaa, että monet asiat ovat meillä kuitenkin keskimääräistä paremmin. Enkä sano, ettei koskaan saisi valittaa tai ettei sille toisinaan olisi tarvettakin, mutta ehkä ennen kun valittaa suureen ääneen rumista äitiyspakkauksen vaatteista voisi ajatella, että onpa kiva kun se on olemassa.


Jenni

Tiedottaja/ TaSO ry. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti