tiistai 15. syyskuuta 2015

#ARVOKASSOSIAALIALA

Tammikuun järjestäytymiskokouksessa selvisi, että minusta tulee vuoden suurimman tapahtumamme, TaSO-päivien, pääorganisaattori. Tunteeni vaihtelivat järkytyksestä kutkuttavaan innostukseen. Muistan kuinka varapuheenjohtajamme Eve lohdutti, että pieni paniikki on hyvä merkki, sillä se tarkoittaa että suhtaudun saamaani tehtävään vastuuntuntoisesti. Ryhdyin miettimään ja ideoimaan uusien TaSOlaisten hallituskollegoideni kanssa, mitä vuoden teema ”Arvokas sosiaaliala” voisi tarkoittaa tämän vuoden TaSO-päivien suhteen.

Samana iltana päätin, että sosiaalialan ammattilaisten yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ainakin yksi teema johon haluan tarttua. Olen miettinyt usein, miksi sosiaalialan korkeakoulutus ei tue opiskelijoiden vaikuttamisuraa nykyistä vahvemmin. Opiskelijoiden tulisi kasvaa sosiaalisen median kuluttajista sen tuottajiksi jo koulutuksen aikana, jotta oppi kantautuisi työelämään. Olemme opintojen, työharjoittelun ja alan töiden ansiosta näköalapaikalla seuraamassa kuinka taloudellinen tilanne, hallituksen päätökset ja yhteiskunnallinen ilmapiiri vaikuttavat heikko-osaisimpiin, ja siksi olemme velvollisia tuomaan heidän äänensä yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Heikompien äänitorvena toimiminen on sosiaalialan ammattilaiselle sekä eettinen että lailla säädetty velvollisuus. Vuoden alussa voimaan astuneessa sosiaalihuoltolaissa on pykälä (7§) rakenteellisesta sosiaalityöstä, joka edellyttää, että sosiaalihuollon asiantuntemusta on hyödynnettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Mielestäni yhteiskunnallinen vaikuttaminen on myös edellytys sosiaalialan arvokkuuden säilymiselle ja vahvistumiselle. Sosiaalialan työntekijöiden on pohdittava kuinka he saavat arjessa tekemänsä huomiot ja mahdolliset epäkohdat esimiesten ja päättäjien tietoisuuteen. Työntekijöiden tulee myös pohtia, millä tavalla viesti esitetään julkisuudessa salassapitovelvollisuutta ja yksityisyyden suojaa loukkaamatta.

Vaikuttamisen tapoja on monia. Perinteisiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi äänestäminen, mielipidekirjoitukset, järjestötoiminta, mielenosoitukset ja kannanotot. Sosiaalisen median myötä vaikuttaminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin. On tiedon jakamista, blogeja, twiittejä, keskusteluita, kansalaisadressien allekirjoittamista, mitä vain, tapoja on monia. Yksi menestysresepti on ollut Sosiaalinen tekijä –blogi, joka murtaa puhumattomuuden kulttuuria ja vahvistaa sosiaalialan työntekijöiden ja asiakkaiden ääntä. Blogin taustatiimissä toimii tohtorikoulutettava Laura Tiitinen, joka puhuu vahvalla äänellä rakenteellisen sosiaalityön puolesta. Tiitinen ilahdutti pääorganisaattorin mieltä lupautumalla mukaan TaSO-päiville. Tiitinen pitää yhdessä Talentian ammattiasioiden päällikön Marjo Varsan kanssa avausluennon sekä työpajan teemalla Sosiaalialan ammattilainen vaikuttaa.

Vaikuttamisen lisäksi katsoin, että TaSO-päivien teema ”Arvokas sosiaaliala” tarvitsee rinnalleen myös toisen näkökulman. Muhosen perhekodissa tapahtuneen surman kaltaiset uutiset herättävät huolta työhyvinvoinnista ja sosiaalialan organisaatioiden resursseista: henkilömitoituksesta, työturvallisuudesta, työntekijöiden motivaatiosta ja työilmapiiristä. Samoin hallituksen esitys työehtojen heikennyksestä antaa aihetta perehtyä työhyvinvointiin tarkemmin. Aiheeseen liittyen työhyvinvointikouluttaja, psykologi ja johdon valmentaja Sirkku Ruutu pitää TaSO-päivillä työpajaa työhyvinvoinnista. Hän toimii myös pääkouluttajana ratkaisukeskeisessä psykoterapiakoulutuksessa Turun yliopistossa. Ruudun työpajassa pohditaan, mitä on arvokas sosiaalialan työ. Mitä merkitsee kollegoiden arvostus työhyvinvoinnin kannalta? Arvostavatko päättäjät sosiaalialaa? Entä asiakkaat?

Alkuvuoden tunteiden vuoristorata on vaihtunut ylpeydeksi siitä, että tasokas sisältö tapahtumalla säilyy tänäkin vuonna – kiitos mahtavien työpajan pitäjien! TaSO-päivät järjestetään tuttuun tapaan Turun konservatoriolla 14.11, josta jatkamme iltaa risteilyn merkeissä. Ilmoittautumisia otetaan vastaan osoitteessa tasopv@gmail.com 14.9.-14.10.15. Ole nopea, sillä paikkoja on rajoitetusti!

Turussa nähdään!


Terkuin,

Tiitsu
TaSO-päivä vastaava
Edunvalvonta- ja työmarkkinavastaava

PS. Osallistu jo ennakkoon keskusteluun arvokkaasta sosiaalialasta
Twitterissä hashtagilla #arvokassosiaaliala.

Muista, että juuri Sinun näkemyksesi on arvokas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti