tiistai 24. helmikuuta 2015

Busted: I’m a sossu b***h*!

Tulin valituksi sosiaalityön opiskelijaksi Tampereen yliopistoon kesällä 2012. Olin käymässä kotona lounaalla kiireisen siivousduunipäivän keskellä, ja ajattelin huvikseni vilkaista valintapalvelua. Illalla nostettiin maljaa muunkin kuin uuden Hervannan kämpän kunniaksi ja syyskuun ensimmäisenä päivänä avautuivat yliopiston ovet.

Ekat viikot olivat täyteen ahdettuja informaatiosta: tuutorit, opiskelukaverit, opetusohjelma ja -suunnitelma, henkilökunnan sosiaalityön gurut, Linna-rakennuksen ruokala, opiskelijakortin vilauttelu, yliopiston kirjasto, Telakan terassi sekä bussi numero 13. Jo ensimmäisillä viikoilla pääsin näkemään sääennusteen omaisia keskusteluja sosiaalialasta, joita värittivät epävarmuuden, resurssipulan, työssäjaksamisen ja riittämättömästi valtautuneiden työntekijöiden maineen syvän harmaat värit.

Hemmetti, mites tää alavalinta nyt sitten tulikaan tehtyä, muistan miettineeni noiden raskaina pilvinä roikkuvien keskustelujen keskellä. Jumalauta, aattelin, että tän ammatin kautta voin tehdä ainakin jotain kestävää, hyvää ja ihmisläheistä, muistan murehtineeni. Ajatus- ja informaatiopyörteen syöksyvirtauksen keskeltä löytyi onneksi innostava ja luottamuksen arvoinen hurrikaanin silmä: Talentia. Liityin heti, enkä saanut edes leffalippuja ;)*

Koen, että Talentia on minulle itselleni kirjaimellisesti hurrikaanin silmä. Se on taho, jonka olemassaolon kautta voi uskoa vahvemmin siihen, että jollakin taholla joukko ammattitaitoisia ihmisiä ajaa etujani tulevana ammattilaisena. Koen, että on olemassa taho, joka tukee minua eri puolilta roolissani sosiaalityöstä kiinnostuneena henkilönä tai sen ammatillisena toteuttajana. Koen, että on taho, joka pitää puoltani edunvalvonta-asioissa liittyen toki palkkaukseen ja työsopimusasioihin, mutta vieläkin vahvemmin sosiaalisen työn asemaa ajamiseen ja korostamiseen yhteiskunnassamme. On se joku, joka kannattelee sateenvarjoa paitsi rakentuvan ammatti-identiteettini ja työn tekemisen mahdollisuuksieni yllä niiden ollessa uhattuina yhteiskunnallisten rankkasateiden ja tulvavuosien keskellä. Hurrikaanin silmässä vallitsee turvallinen rauhallinen säätila.

Kaikki edellä mainittu edesauttaa mielestäni myös asiakkaidemme asemaa. Jos työntekijät saavat voida hyvin ja kokea olevansa tuettuja työssään, voivat he tehdä laadukkaammin työtään. Tämä on yksi keskeinen perustelu omalle ay-toiminnalleni: voin perustella sen merkityksen myös laajemman yhteiskunnallisen vaikuttamistyön kautta, enkä vain omia työntekijäetuisuuksiani ahnehtien. Oho, olipas radikaalisti sanottu näin sossuksi! Mutta koska, sosiaalialalla en uskalla olla hiljaa.

Kevään tuloon inspiroivin ja sateenvarjon käyttämisestä muistuttaen,
Eveliina Julkunen
TaSO ry:n varapuheenjohtaja 2015


* Yleensä Talentian jäseneksi liittyvä opiskelija saa leffalipun, mutta itse liityin ”hölmöyksissäni” jo ilman moisia täkyjä. Mutta koska reiluus, niin sain sen lipun lopulta myöhemmin opiskelija-asiamiehen vierraillessa yliopistollamme <3


* B***h = blaah?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti