tiistai 22. huhtikuuta 2014

Tui-tui ja tulevien tuutorien kevättunnelmia!

Muistatko vielä omat ensimmäiset päiväsi tai viikkosi korkeakoulussa?
Tai onko se kenties vasta tulossa?!

”Haalareihin sonnustautuneet vanhemmat opiskelijat johdattavat sinua ympäri ämpäri uutta opinahjoa. Yrität imeä itseesi kaiken tiedon tentti-ilmoittautumiskäytännöistä ja luentosalien sijainneista aina tuleviin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Ja pää on aivan pyörällä sekä valtavasta informaation tulvasta että mahdollisen uuden opiskelukaupungin sykkeestä.”

Kuulostaako tutulta?
- No kyllä vaan!

Mutta opiskelujen aloittamisesta selviää varsin kivuttomasti, kun apuna ja tukena hommassa on hyvät tuutorit! Meillä Kuopiossa tulevan syksyn suunnittelu sekä asennoituminen itse tuutorina toimimiseen käynnistyivät jo nyt keväällä kahdella koulutuspäivällä. Ylioppilaskuntamme järjesti yhteiset koulutustilaisuudet kaikille Kuopion kampuksella toimivien ainejärjestöjen tuutoreille. Ensimmäisenä koulutuspäivänä pohdimme paljon muun muassa sitä, mitä uudet aloittavat opiskelijat toivovat tuutoroinnilta? Millaista tuutorointia itse sai? Miten ihmeessä muistaa kaikkien fuksien nimet? Miten saa uudet opiskelijat lähtemään tapahtumiin mukaan? Ja millainen on hyvä tuutori? Ehdotuksia jälkimmäisen kysymyksen vastauksiksi: kiva, iloinen, mukava, ulospäin suuntautunut, hauska, avulias, spontaani, rohkea, reipas, kaikessa aina mukana....? Oman ainejärjestöni tuutoreiden kesken totesimme, että kaikki jumalalliset ylistämiset saa kyllä huoletta jättää pois – varmasti riittää, että on oma persoonallinen itsensä, on helposti lähestyttävä ja mikä tärkeintä: uskaltaa heittäytyä!

Tuutorointikoulutuksemme jatkui toisella kerralla ensin ylioppislaskunnan tietoiskuilla opintotuesta, YTHS:stä, itse ylioppilaskunnasta, tuutoroinnin aputahoista kuten opintopastori ja psykologipalveluista sekä tuutoropettajien kanssa tehtävästä työnjaosta. Virallisemman osuuden jälkeen kaikki meidät Kuopion kampuksen tuutorit jaettiin poikkitieteellisiin ryhmiin, joissa oli tarkoitus käydä läpi huikea, ihana ja loistava ÖMEISING REIS, eli pienillä tehtävillä varustettu rastikierros Kuopion kaupungin kulttuuripaikoissa, kuten taidemuseossa, kansalaisopistossa, valokuvakeskuksessa, teatterissa...aikamoinen seikkailu uusien kavereiden kanssa, joka päättyi syntisen hyvään ruokailuun, rastien parhaiden palkitsemisgaalaan ja jatkoille haalaribileisiin. Ömeising Reissistä sai arvokkaita vinkkejä siihen, mitä kaikkea muuta opiskelijalle on kaupungissa tarjolla kuin pelkästään Kuopion kauppakadulla sijaitsevat yöelämän ravitsemusliikkeet.

Tuutorointi on mainio tapa tutustua uusiin ihmisiin, saada uusia hyviä ystäviä, hankkia ohjauskokemusta ja verkoistoitua poikkitieteellisestikin. Ja todettakoon vielä, että onhan se oikeastaan myös sosiaalityötä! Näiden koulutusten jälkeen on mahtavaa jatkaa upean kymmenhenkisen ainejärjestömme tuutoripoppoon kanssa kohti tulevaa tuutorileiriä ja syksyä. Milteinhän tässä jo odottaa, että pääsee toivottamaan uudet opiskelijat tervetulleeksi tänne Savon sydämeen <3

Tässä vielä kuva ainejärjestömme Socius ry:n häikäisevän hyvästä tuutorijengistä!
Kevät terkuin :)
Tilda Oikari
Sosiaalityön opiskelija, Itä-Suomen Yliopisto
Fuksi- ja tuutorvastaava, Socius ry
Sihteeri ja jäsensihteeri, TaSO ry
tildaoik@student.uef.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti