tiistai 14. huhtikuuta 2015

Sosiaalityön päivä 17.3.2015 - SOS ry:n tempaus

Sosiaalityön päivää vietetään vuosittain aina maaliskuun kolmantena tiistaina. Tänä vuonna me SOS ry:ssä, eli Tampereen yliopiston sosiaalityön opiskelijoiden ainejärjestössä, päätimme tempaista päivän kunniaksi ja levittää Tampereen yliopistolla tietoutta sosiaalityöstä käytännön työnä ja korkeakoulutason oppiaineena. Halusimme herätellä keskustelua sosiaalialan tärkeydestä - sosiaalityö kun voi kutistua ihmisten mielissä ainoastaan lehtien huutaviksi otsikoiksi ja negatiivisiksi nettikeskusteluiksi. Haastoimme myös muita sosiaalialan opiskelijoiden ainejärjestöjä toteuttamaan jotain sosiaalityön päivän kunniaksi. Saimme TaSO ry:ltä yhdistysavustusta tapahtuman järjestämistä varten.


Suunnitelmanamme oli jakaa tietoa sosiaalityöstä napakassa ja hauskassa muodossa. Ständillä jaettiinkin ohikulkijoille toffeekarkkeja, joiden käärepapereista löytyi muun muassa seuraavien kaltaisia sosiaalialan työhön liittyviä tietoiskuja:

”Sosiaalityöntekijöistä vain osa toimii sosiaalitoimistoissa ja vain harva laskee työkseen toimeentulotukea - emme myöskään työskentele Kelassa.”

”Sosiaalityöntekijät ja sosionomit ovat kollegoita ja heillä on työhönsä eri koulutustausta.”

”Vankilassa työskentelevät sosiaalityöntekijät muun muassa tukevat vankia vapautumiseen liittyvien asioiden järjestelyssä.”

”Kuka tahansa saattaa joskus tarvita sosiaalityöntekijän apua esimerkiksi sairastuttuaan tai läheisen kuollessa.”

”97 % sosiaalialan korkeakoulutetuista työllistyi puolen vuoden sisällä valmistumisesta.”Ständillä kävijät saivat kirjoittaa post-it-lapuille näkemyksensä siitä, mitä sosiaalityö on ja miksi se on arvokasta. Kirjoitusten perusteella kävijät kokivat sosiaalialan olevan tärkeä ala, joka puolustaa kaikkien tasa-arvoisia mahdollisuuksia sekä erityisen heikossa asemassa olevia ihmisiä, kuten lapsia. Sosiaalityö on välittämistä, vastuun kantamista ja kokonaisvaltaista avun antamista, ja se on arvokasta siksi, että ihmiset itsessään ovat arvokkaita.


Ständillä käyville sosiaalityön opiskelijoille olimme varanneet mahdollisuuden otattaa itsestään kuvan, jossa he poseerasivat #arvokassosiaaliala-hashtagilla ja jollain sosiaalityön arvokkuutta perustelevalla lauseella varustetun lapun kanssa. Nämä kuvat linkitimme myös TaSO ry:n Facebook-sivuille.

Ständi oli pystyssä noin kaksi tuntia, lounasajan yli. Väkeä kävi vilkkaasti erityisesti pahimman lounasruuhkan aikana. Luentojen alkaessa ja kävijämäärän hiipuessa purimme ständin ja siirryimme SOS ry:n omaan ainejärjestötilaan Sossulaan, jossa juhlistimme sosiaalityön päivää vielä sosiaalityön opiskelijoiden kesken kakkukahvien merkeissä.


Tempaus osoittautui hyvin antoisaksi ja vahvisti tunnetta ja uskoa siihen, että sosiaaliala on arvokas ja tärkeä muidenkin kuin vain meidän alan opiskelijoiden ja työntekijöiden mielestä. Haluamme sen vuoksi haastaa muitakin järjestöjä tekemään vastaavanlaisia matalan kynnyksen tempauksia.

SOS ry

Tampereen yliopiston sosiaalityön opiskelijatEi kommentteja:

Lähetä kommentti