torstai 30. huhtikuuta 2015

TaSO ry:n aluetapahtuma Jyväskylässä

TaSO ry:n sääntömääräinen kevätkokous ja aluetapahtuma pidettiin Jyväskylässä lauantaina 18.4.2015. Koko jäsenistö oli tervetullut, ja osaanottajia olikin saapunut ihailtavan laajasti eri korkeakouluista ympäri Suomea. Erityisen ilahduttavaa oli saada mukaan uusia aiemmin TaSO:n toimintaan osallistumattomia jäseniä. Päivämme alkoi ravintola Sohwissa kevätkokouksella, jossa päätettiin esimerkiksi viime vuoden talousarviosta ja myönnettiin edellisen vuoden hallitukselle vastuuvapautus. Vapaamuotoisena pidetty kokous oli antoisa, sillä saimme paljon yhdistystoimintaan liittyvää tietoa tuliaisiksi.

Kevätkokous ravintola Sohwissa
Asialista & TaSOkkaat pinssit
Talentian tarjoaman salaattilounaan jälkeen siirryimme Esa Maulan pitämään koulutukseen Jyväskylän yliopiston tiloihin Seminaarinmäelle. Aiheena oli pelon ja väkivallan kohtaaminen. Kouluttajalla oli pitkä kokemus kamppailulajeista sekä järjestyksen valvonnasta. Keskeisenä luennon aiheena olivat pelon biologinen perusta, aggression merkit ja sekä väkivaltaisissa tilanteissa toimiminen. Koulutuksen teema oli puhutteleva. Uhka- ja vaaratilanteita työssä käsitellään sosiaalialan koulutuksessa melko vähän, jolloin osalle koulutukseen osallistujille aihealue oli aluksi vieras. Jo työssään väkivaltaa kohdanneet pystyivät taas samaistumaan kouluttajan kertomuksiin ja saamaan uutta tietoa kokemuksien käsittelyyn. Haastavassa tilanteessa ei usein ehdi ajatella, vaan sitä tulee toimittua vaistonvaraisesti. On hyvä olla tietoinen miten oma keho saattaa reagoida, jolloin tilanteisiin voi varautua ennaltaehkäisevästi ja jälkikäteen käsitellä  asioita tiedon kautta.

Esa Maula - Pelon ja väkivallan kohtaaminen
Sosiaalialan näkökulmasta jäi kiinnostamaan psyykkinen puoli. Työssään pelkoa ja väkivaltaa kohdanneita puhututtaa miten irrottaa ajatukset vaikeasta tilanteesta, mikä väkisin palaa mieleen yhä uudelleen. Me emme kuitenkaan kentällä ole vain leikkimässä tappelua niin kuin kamppailijat taistelukehässä, vaan joudumme olemaan tekemisissä ihan toisenlaisen, jopa pahuuden, tematiikan kanssa. Psyykkisen prosessointi voi olla haastavaa ja erilaista verrattuna kamppailijan kohtaamiin tilanteisiin. Konteksti on kuitenkin niin: kehässä tilanteeseen kuuluu, että väkivaltaa kohdataan, mutta ihmisten välisiin kohtaamisiin kehän ulkopuolella kuuluu olennaisesti se, että keskustelukumppani ei hyökkää. Sosiaalialalla kohtaamme kuitenkin koko elämisen kirjon kaikkine haasteineen. Vaikeista osa-alueista avoin keskustelu ja tiedon jakaminen auttavat meitä tulemaan itsetietoisiksi toiminnastamme ja sen kehittämisestä. Yhteinen päämäärämmehän on turvata jokaisen perusoikeus koskemattomuuteen.


Kaksi tuntia kestäneen pohdintaa herättäneen koulutuksen jälkeen siirryimme ravintola Jyväshoviin Sossusitseille, jonka teemana oli Rankka työ, rankat huvit. TaSO ry ja Talentia Keski-Suomi olivat onnistuneet kokoamaan kattavan lauluvihkon, josta eri puolelta Suomea tuleville tottuneillekin sitsaajille löytyi hauskoja yllätyksiä. Sitsien aikana nautimme maittavan illallisen ja pohdimme hyvän sosiaalityöntekijän ominaisuuksia. Työhyvinvoinnin teeman mukaisesti punishmenttien sijaan jaettiin ilahduttavia hyvismenttejä. Aikaa jäi riittävästi myös opiskelijakollegoiden kanssa keskusteluun ja haalarimerkkiostosten tekemiseen. Sitsien jälkeen matka jatkui läheiseen yökerhoon, jonka karaokemahdollisuus inspiroi jäsenistöä huikaiseviin, ryhmähenkeä entistä enemmän kohottaviin tulkintoihin.

Sitsiperinteen mukaan nimetyt paikat sekä kyytipojat
Bileet jatkuu

Valtakunnallisesti sosiaalialan opiskelijoita yhdistävät tapahtumat ovat antoisia, ja tuovat kaikille uusia näkökulmia niin opiskeluun kuin myös tulevaan työelämään. Kohtaaminen innoitti myös meitä eri puolella Suomea opiskelevia kirjoittamaan tämän blogin yhdessä.

Seuraava aluetapahtuma järjestetään syksyllä Kuopiossa 17.10. asunnottomuuden teemalla.

Heli Jämsén

sosiaalityön opiskelija
Turun yliopisto


Marika Mikkola
sosiaalityön opiskelija
Itä-Suomen yliopisto

Kuvat: Tiia-Maria Luukko (TaSO ry) 
Lisätty tekstiin: Tiia Mällinen (TaSO ry)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti