maanantai 28. huhtikuuta 2014

Sosiaalialan ammattilaisten tärkeys kouluissa

Suoritan tällä hetkellä sosionimi(AMK)-tutkintoni kolmatta työharjoittelua ruotsinsuomalaisessa koulussa Eskilstunassa. Harjoittelupäiväni koostuvat aamupäivistä 3.-luokassa ja iltapäivistä vapaa-ajankodissa, jossa aikaansa viettävät oppilaat esikoululuokasta 3.luokkaan. Harjoittelua minulla on nyt takana lähes kaksi kuukautta, ja olen positiivisilla mielin harjoitteluni suhteen. Paikka on osoittautunut mielenkiintoiseksi ja antoisaksi. Kouluyhteisössä toimiminen on monipuolista ja vastaan tulee monenlaisia tilanteita, niin pieniä kuin suurempiakin.

Vaikka työtehtäväni eivät kaikilta osin vastaa sosionomin tehtäviä, koen niistä silti olevan hyötyä oppimiseni kannalta. Koulukuraattorin ammatti on yksi monista, jotka minua kiinnostavat ja joissa voisin kuvitella työskenteleväni valmistumiseni jälkeen. Sitä työtä ajatellen tämän hetkinen harjoitteluni on oikein loistava. Pääsen tutustumaan ala-asteen arkeen kaksikielisessä pienessä koulussa, jossa henkilökunta tuntee kaikki oppilaat. Saan olla siellä mukana luokan ja vapaa-ajankodin arjessa, joten minulle muodostuu kuva niiden toimintatavoista ja mahdollisuuksista. Mielestäni tämä on tärkeää kuraattorina toimivalle, koska kuraattori tekee läheistä yhteystyötä koulun kanssa tai on osa koulun henkilökuntaa. Kuraattorin tulee olla selvillä siitä, mitä koulussa tapahtuu sekä siitä, mitä sen arkeen kuuluu ja millaisiin asioihin koulun ja opettajien on mahdollista puuttua tarvittaessa ja missä he tarvitsevat kuraattorin ja muiden tahojen apua ja tukea.

Harjoittelun aikana olen huomannut, miten tärkeää on, että koulussa voidaan puuttua oppilaiden ongelmiin ja pulmiin ennen kuin ne edes kehittyvät ongelmiksi. Sosiaalityölle on todella tarvetta kouluissa. Olisi hienoa, jos erikokoisiin pulmiin voitaisiin puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja mielestäni koulu on hyvä paikka varhaiselle puuttumiselle ja ongelmien ennaltaehkäisylle. Opettajat tuntevat oppilaat ja huomaavat ensimmäisten joukossa, jos lapsen mieltä painaa jokin tai jos lapsen käytös muuttuu. Opettajien tulee mielestäni saada tukea, jotta he voivat puuttua lasten ja perheiden vaikeuksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tärkeää on, että opettajat voivat helposti tehdä yhteistyötä sosiaalialan ammattilaisten kanssa ja opettajilla on tietoa mihin oppilaita kannattaa ohjata, jotta he saavat parhaan mahdollisen avun.




Aurinkoista kevättä toivottaa ja terveisiä Ruotsista lähettää

Katja Antinoja
TaSO ry:n Aluevastaava

aluevastaava.taso@gmail.com

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Tui-tui ja tulevien tuutorien kevättunnelmia!

Muistatko vielä omat ensimmäiset päiväsi tai viikkosi korkeakoulussa?
Tai onko se kenties vasta tulossa?!

”Haalareihin sonnustautuneet vanhemmat opiskelijat johdattavat sinua ympäri ämpäri uutta opinahjoa. Yrität imeä itseesi kaiken tiedon tentti-ilmoittautumiskäytännöistä ja luentosalien sijainneista aina tuleviin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Ja pää on aivan pyörällä sekä valtavasta informaation tulvasta että mahdollisen uuden opiskelukaupungin sykkeestä.”

Kuulostaako tutulta?
- No kyllä vaan!

Mutta opiskelujen aloittamisesta selviää varsin kivuttomasti, kun apuna ja tukena hommassa on hyvät tuutorit! Meillä Kuopiossa tulevan syksyn suunnittelu sekä asennoituminen itse tuutorina toimimiseen käynnistyivät jo nyt keväällä kahdella koulutuspäivällä. Ylioppilaskuntamme järjesti yhteiset koulutustilaisuudet kaikille Kuopion kampuksella toimivien ainejärjestöjen tuutoreille. Ensimmäisenä koulutuspäivänä pohdimme paljon muun muassa sitä, mitä uudet aloittavat opiskelijat toivovat tuutoroinnilta? Millaista tuutorointia itse sai? Miten ihmeessä muistaa kaikkien fuksien nimet? Miten saa uudet opiskelijat lähtemään tapahtumiin mukaan? Ja millainen on hyvä tuutori? Ehdotuksia jälkimmäisen kysymyksen vastauksiksi: kiva, iloinen, mukava, ulospäin suuntautunut, hauska, avulias, spontaani, rohkea, reipas, kaikessa aina mukana....? Oman ainejärjestöni tuutoreiden kesken totesimme, että kaikki jumalalliset ylistämiset saa kyllä huoletta jättää pois – varmasti riittää, että on oma persoonallinen itsensä, on helposti lähestyttävä ja mikä tärkeintä: uskaltaa heittäytyä!

Tuutorointikoulutuksemme jatkui toisella kerralla ensin ylioppislaskunnan tietoiskuilla opintotuesta, YTHS:stä, itse ylioppilaskunnasta, tuutoroinnin aputahoista kuten opintopastori ja psykologipalveluista sekä tuutoropettajien kanssa tehtävästä työnjaosta. Virallisemman osuuden jälkeen kaikki meidät Kuopion kampuksen tuutorit jaettiin poikkitieteellisiin ryhmiin, joissa oli tarkoitus käydä läpi huikea, ihana ja loistava ÖMEISING REIS, eli pienillä tehtävillä varustettu rastikierros Kuopion kaupungin kulttuuripaikoissa, kuten taidemuseossa, kansalaisopistossa, valokuvakeskuksessa, teatterissa...aikamoinen seikkailu uusien kavereiden kanssa, joka päättyi syntisen hyvään ruokailuun, rastien parhaiden palkitsemisgaalaan ja jatkoille haalaribileisiin. Ömeising Reissistä sai arvokkaita vinkkejä siihen, mitä kaikkea muuta opiskelijalle on kaupungissa tarjolla kuin pelkästään Kuopion kauppakadulla sijaitsevat yöelämän ravitsemusliikkeet.

Tuutorointi on mainio tapa tutustua uusiin ihmisiin, saada uusia hyviä ystäviä, hankkia ohjauskokemusta ja verkoistoitua poikkitieteellisestikin. Ja todettakoon vielä, että onhan se oikeastaan myös sosiaalityötä! Näiden koulutusten jälkeen on mahtavaa jatkaa upean kymmenhenkisen ainejärjestömme tuutoripoppoon kanssa kohti tulevaa tuutorileiriä ja syksyä. Milteinhän tässä jo odottaa, että pääsee toivottamaan uudet opiskelijat tervetulleeksi tänne Savon sydämeen <3

Tässä vielä kuva ainejärjestömme Socius ry:n häikäisevän hyvästä tuutorijengistä!




Kevät terkuin :)
Tilda Oikari
Sosiaalityön opiskelija, Itä-Suomen Yliopisto
Fuksi- ja tuutorvastaava, Socius ry
Sihteeri ja jäsensihteeri, TaSO ry
tildaoik@student.uef.fi

tiistai 15. huhtikuuta 2014

TaSO:n 20-vuotisjuhlat Tampereella 12.4.2014

TaSO ry:n perustamisesta tuli tänä keväänä kuluneeksi 20 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlittiin asiaan kuuluvin menoin järjestön perustamiskaupungissa Tampereella ravintola Ziperiassa. Paikalle saapui vajaa 50 Talentia-aktiivia ja TaSO ry:n ystävää, ilahduttavan sankoin joukoin myös entisiä TaSO:n hallituslaisia eli nykyisiä TaSO-alumneja. 

Illan ohjelma alkoi cocktail-tilaisuudella, kuohuvan kilistelyllä ja huomionosoitusten vastaanottamisella. Huomionosoitusten avulla saimme tuettua Päiväkeskus Mustan Lampaan toimintaa. Tamperelainen Päiväkeskus Musta Lammas on matalan kynnyksen tukipiste päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Näistä lahjoituksista ja muista huomionosoituksista suuri kiitos vielä koko TaSO:n hallituksen puolesta!

Ruokailun ohessa perinteiset juomalaulut raikuivat tiuhaan, eikä siten sitseiltä tutulta ruoan jäähtymiseltä vältytty näissäkään juhlissa. Juhlan pääpuhujaksi oli kutsuttu ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja. Hänen puheestansa kaikki toivottavasti omaksuivat eväitä omaan sosiaalialan opiskelunsa ja työhönsä. Me olemme niitä ”change agents - muutosagentteja” joita tällä alalla tarvitaan. 

TaSO-alumnit esittivät mielenkiintoisen muistelon omilta TaSO-ajoiltaan. Monet heistä ovat edelleen Talentian toiminnassa aktiivisesti mukana. Juhlilla palkittiinkin kaksi heistä Talentian ansiomerkeillä kiitoksena aktiivisesta toiminnasta Talentian hyväksi. Nämä henkilöt ovat Antti Piispanen ja Jenni Karsio, molemmat muun muassa entisiä TaSO ry:n puheenjohtajia. Karsio on myös toiminut Talentian liittovaltuuston puheenjohtajana ja Piispanen Talentian hallituksen jäsenenä. 

Illan aikana saimme nauttia myös Miska Kajanuksen ja Kaisa Pylkkäsen hulvattomista stand up-esityksistä. Illan virallisen osuuden jälkeen juhlaväkeä tanssitti paikan päällä vielä DJ Paavi, jonka rytmien saattelemina siirryimme jatkamaan ilta paikalliseen yöhuvipuisto Tivoliin. 

Toivottavasti kaikilla oli yhtä mukava ilta kuin itselläni! Hyvä seura, juoma ja ruoka (tässä järjestyksessä) olivat avaimet onnistuneeseen viikonloppuun Tampereella. Kiitos kaikille osallisille, erityisesti juhlien järjestelyistä vastanneelle työryhmälle!


Ida Nyroos
TaSO:n työmarkkinavastaava (yo) ja työtaisteluvastaava



Juhlapaikka


TaSO:n alumnien tervehdys

 TaSO:n nykyistä hallitusta


 Laululeikki nosti juhlakansan ylös penkeistä



Loppuillasta taisivatkin kamerat unohtua johonkin... :)

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Kehittämistyötä Tukialuksen kyydissä


Tutkimuksellinen kehittämisosaaminen kuuluu sosionomin (AMK) osaamiseen ECTS -kompetenssien mukaan. Sosionomilla tulee olla muun muassa käytäntöpainotteista tutkimuksellista osaamista ja hän osaa suunnitella, toteuttaa, raportoida ja arvioida sosiaalialan kehittämishankkeita. Kuulostaa äkkiseltään suureelliselta. Kuinka sosionomiopiskelijat valjastetaan vastaamaan tutkimuksellisen kehittämisen haasteisiin? Turun ammattikorkeakoulussa vastaus on löydetty Tukialus-toiminnan myötä.

Tukialus on osa sosionomikoulutuksen opintokokonaisuutta Palvelujen tuottaminen, johtaminen ja kehittäminen. Opiskelijat jaetaan 4-5 hengen tiimeihin osaamisensa mukaan. Tiimit toimivat opiskelijaprojektipäälliköiden johdolla ja opettaja-valmentajien tukemina. Nämä tiimit toteuttavat työelämän tilausten pohjalta asiakaspalvelua, kokeilu- ja kehittämishankkeita, selvitystyötä sekä yleisö- ja asiakastapahtumia.

Tukialuksen vastuuopettaja Juha Knuuttilan mukaan Tukialus-toiminnalla pyritään saamaan opiskelijoille sellaista kokemusta, jota ei välttämättä muuten kartu.
- Tukialus-projekti sai alkunsa jo vuonna 2005, Knuuttila kertoo. - Huomasin Palvelujen tuottaminen, johtaminen ja kehittäminen -opintokokonaisuudessa haasteen, jota pitäisi lähteä jollain oppimisympäristöön liittyvällä uudistuksella korjaamaan.  Opintokokonaisuuden asiat ovat usein opiskelijoille vaikeita, koska niissä siirrytään mukavuusalueen ulkopuolelle. Aikaisemmat työkokemukset ja harjoittelut ovat keskittyneet lähinnä asiakastyöhön ja asiakkaan kohtaamiseen. Opiskelijat tulisi saada mukaan oikeisiin sosiaalialan tapahtumiin ja projekteihin.

Projektien toimeksiannot tulevat oikeilta työnantajatahoilta. Knuuttilan mukaan toimeksiantojen hankkimiseen haasteita tuo se, että Tukialus -toiminta on toimeksiantajille maksullista. Toisaalta tämä lisää opiskelijoiden motivaatiota saavuttaa projektissaan vähintäänkin hyvä lopputulos. Toimeksiantojen saaminen on vaatinut projektin tuotteistamista ja markkinointia. Viime syksyyn asti markkinointia on tehty pitkälti opettaja-valmentajien verkostojen kautta. Keväällä 2014 hankkeelle kuitenkin saatiin opiskelijoista koostuva markkinointitiimi, joka on jo onnistunut houkuttelemaan muutamia toimeksiantajaehdokkaita.

Projektitoiminta on poikinut tuloksia. - Projekteissa on onnistuttu auttamaan työpaikkoja niiden kehitystyössä ja opiskelijat ovat oppineet konkreettisesti miten työelämässä tehdään kehittämistyötä, mitä ovat työn haasteet ja millaisia ongelmia myös kehittämistyöhön liittyy, Knuuttila summaa.

Opiskelijat pääsevät myös vaikuttamaan Tukialus-toiminnan toteutukseen viikoittain kokoontuvan johtoryhmän kautta, jossa ovat läsnä opiskelija-projektipäälliköt sekä opettaja-valmentajat. Samalla opiskelijat saavat toisiltaan vertaistukea ja opettajilta johtamisen mallia. Opettajat työskentelevät konkreettisesti opiskelijoiden kanssa ja joutuvat näin ”laittamaan itsensä likoon”.


Tukialus -toiminta on ollut vastuuopettajallekin suuri oppimiskokemus. Knuuttila kertoo oppineensa tuotteistustaitoja, markkinointi- ja myyntityötä sekä verkostoitumis- ja työelämän kumppanuuksien rakentamisen taitoja.


Millaisena vastuuopettaja näkee Tukialuksen tulevaisuuden? - Projektien tulevaisuuden näen hyvänä, kunhan saamme markkinointiasioita kehitettyä eteenpäin. Opiskelijamarkkinointitiimimme on laatinut tänä keväänä ensimmäisen Tukialus-markkinointisuunnitelman, jonka katsastamista odotan innolla.

Entä millaista on Tukialus-toiminta opiskelijan näkökulmasta? Minä, allekirjoittanut, osallistuin Tukialus-projektiin syksyllä 2013. Oman tiimini toimeksiantajana oli Turun AMK:n Ura-ja rekrytointipalvelut ja toimeksiantonamme sosiaalisen median käyttösuunnitelma kyseiselle palvelulle. Tehtävä laittoi meidät tosiaankin työskentelemään oman mukavuusalueemme ulkopuolella ja sosiaalialalle epätyypillisellä kentällä. Aiheemme olisi mahdollistanut vaikka loputtoman tutkimisen ja kehittämisen. Päädyimme kartoittamaan opiskelijoiden somenkäyttötapoja ja työnhakukanavia, tutkimaan someviestinnän saloja ja benchmarkkaamaan muita ura- ja rekrypalveluja. Kaikesta tästä kokosimme toimeksiantajallemme kattavan raportin ja sosiaalisen median käyttösuunnitelman. Itse saimme eväitä tulevaisuuden projekteihin ja etenkin sosiaalisen median avulla viestimiseen. Jälkimmäistä tarvitaan sosiaalialalla yhä enemmän. Projektityöskentely opiskelukavereiden kanssa oli paitsi hyödyllistä, myös hauskaa. Yhdessä ideoidessa syntyi monet hyvät keskustelut ja remakat naurut!

Tukialus-projektien tuotoksia on perinteisesti esitelty loppuseminaarissa, johon voivat osallistua opiskelijat, opettajat, työnantajat ja muut toiminnasta kiinnostuneet. Tämän kevään loppuseminaari järjestettiin 9.4.

Tukialus-tietoa löytyy sivulta www.tukialus.fi. Tuoreimpia uutisia voi seurata avoimessa Facebook-ryhmässä, johon ovat tervetulleita sosionomi (AMK)- opiskelijat ympäri Suomen.




Tukialus-esittelyvideo





Hanna Mikkonen,
sosiaalialan opiskelija, Turun AMK
TaSO ry:n mediavastaava

torstai 10. huhtikuuta 2014

Vahva ammatissa pt. 2

Viime viikonloppuna järjestettiin tämänvuotinen Talentian vahva ammatissa –koulutuksen toinen osio. Vahva ammatissa –koulutukset jakautuvat kolmeen osaan, joista ensimmäisessä tutustutaan Talentiaan ja järjestötoiminnan perusteisiin. Tällä toisella kurssilla taas perehdytään ammatilliseen edunvalvontaan sekä etiikkaan, vaikuttamiseen ja viestintään. Kolmas kurssi valmistaa luottamusmiehenä toimimiseen. Kaksi ensimmäistä koulutusta on tarkoitettu opiskelijoille.

Kurssi alkoi perjantaina Talentian toimistolla Helsingissä, josta siirryttiin Silja Serenade –laivalle, jolla matkustimme päivä Tukholmassa –risteilylle. Mukana oli vähän päälle 10 aktiivista talentialaista opiskelijaa sekä Talentian opiskelija-asiamiehet. Helsingin osuudessa saimme paljon tietoa ajankohtaisista sosiaalialan asioista sekä sosiaalisen median käytöstä ammatillisessa toiminnassa. Laivalla taas ohjelma oli vapaampaa ja pääsimme myös vierailemaan keväisessä Tukholmassa. Lisäksi perehdyimme laivan kokoustiloissa syvemmin sosiaalisen median käyttöön sosiaalialan ammateissa sekä vaikuttamiseen esimerkiksi blogi-kirjoitusten avulla. Ja kuten Talentian koulutuksissa on tapana, niin nälkäisinä emme joutuneet aikaamme viettämään!

Vaikka ohjelma olikin mielenkiintoista ja ruoka hyvää, niin ehdottomasti parasta tässäkin Vahva ammatissa –koulutuksessa oli upeat ihmiset, joihin sai viikonlopun aikana tutustua! Koska 1. kursseja oli järjestetty kaksi, niin jokaisella oli mukana tuttuja omalta kurssiltaan sekä uusia tuttavuuksia toiselta kurssilta. Osallistujat tulivat eri puolilta Suomea ja eri oppilaitoksista, joten omiin opintoihinkin sai perspektiiviä, kun kuuli muiden juttuja omista koulutuksistaan ja työkokemuksistaan. Mielestäni on tärkeää, että sosiaalialan ammattilaiset tutustuvat toisiinsa jo opiskeluaikana.

Vahva ammatissa –koulutukset on tarkoitettu kaikille Talentian opiskelijajäsenille, eikä osallistujien tarvitse olla muuten mukana Talentian toiminnassa. Seuraa ensi lukuvuotena sähköpostiasi, jolloin tulee taas infoa seuraavista koulutuksista. Suosittelen kaikkia lähtemään mukaan! :)


Jenni Helle
TaSO:n tiedottaja

 Iloinen kurssipoppoo Silja Serenadella