maanantai 4. tammikuuta 2016

Uusi vuosi ja uudet...uutiset?

Vuosi 2016 on jo hyvässä vauhdissa - ensimmäiset someraivot on jo käyty herra Niitin osalta, alkavan vuoden ennätyspakkasia on kauhisteltu ja media on täyttynyt erilaisista uuden elämän vinkeistä jouluähkystä selviämiseksi! Missä viipyvät koirankakka- ja antakaa tilaa ladulla -keskustelunavaukset?

Nykyihminen pääsee osaksi jatkuvasti päivittyvää uutisvirtaa jokapäiväisessä elämässä. Arki täyttyy helposti nettiuutisten, viihdesivustojen, televisiouutisten, älypuhelin appien ja joillekin radion suoltamalla ajankohtaisella tiedolla maailman tapahtumista. Kuvauksellani en halua väheksyä tietotulvan hyötyjä, enkä sitä, mikä on kullekin somettajalle tai kuulijalle tärkeää.  Sen sijaan haluan muistuttaa, että sosiaalialan tulevina ammattilaisina meidän on tärkeää pysyä tiedon aallonharjalla myös yhteiskunnan ja sosiaalipolitiikan uutisista.

Suomessa on meneillään valtava määrä erilaisia lakiuudistuksia, jotka vaikuttavat erityisesti meihin tuleviin "sosiaalitäteihin", viitaten presidentti Tarja Halosen kuvaukseen uuden vuoden aaton A-studiossa. Voimaan tulee 1.3.2016 sosiaalialan ammatilaisten asemaa vahvistava Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja 1.1.2016 alkaen on myös voimassa uusi Sosiaahuoltolaki kokonaisuudessaan. Voimaan tuli pykälä, joka vahvistaa työntekijöiden velvollisuuden tehdä ilmoitus havaitessaan epäkohdan tai epäkohdan uhan asiakkaan sosiaalihuollon toteutumisessa.

Toinen suuri kokonaisuus ovat hallituksen kaavailemat työntekijän arkeen vaikuttavat "pakkolait" sekä lukuisat valtionbujettiin kirjatut leikkaussuunnitelmat, joilla on vaikutusta jo nyt heikossa asemassa oleviin ihmisiin Suomessa. Vaikutuksia on toki meille jokaiselle, mutta erityisesti on puhuttu lapsiperheiltä, sairailta ja opiskelijoilta leikkaamisesta. Ennusteita on tehty tuottavuuden mahdollisesti parantumisesta, eli hallituksen toivomasta tuottavuusloikasta, mutta myös ihmisten eriarvoistumisesta ja tuloerokuilun syvenemisestä. Luokkayhteiskunnan epäilleen palaavan eräiden oppositiopuolueiden tulkinnan mukaan.

Huh, pelästynpä itsekin paatoksellista tekstiäni! Onko minusta tullyt joku ay-jyrä?! 

"Tuskinpa", lohduttaa ystäväni, joka luki läpi tämän tekstin. Hän sanoi, että olen korkeintaan valveutunut ja meille kaikille merkittävien uutisten seuraaja :) Hyvien uutisten vuotta sosiaalialan opiskelijoille toivottaen,
Eveliina
melkein valmistunut sosiaalityöntekijä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti