sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Joku liittari, ketä kiinnostaa?

Istahdan alas, riisun kengät ja vedän villasukat jalkaani. Otan esille kasan kokouspapereita, kynän, muistilappuja ja läppärin. Katselen ympärilleni – näen kymmeniä eri-ikäisiä ihmisiä ja taustaltaan tiedän heidän olevan kovimpia sosiaalialan osaajia. Edessä heillä on nimikyltit ja yhtäläisiä kasoja kokouspapereita. Katsahdan vielä kelloon. Aikaa on kolme minuuttia hakea kupillinen kahvia. Haen kahvin, otan rennon asennon ja on aika päästä seuraamaan sosiaalialan päätöksenteon ydintä: Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentia ry:n liittokokousta!

Talentian liittovaltuusto, eli liittari, on Talentian korkein päättävä elin. Toisin sanoen liittovaltuusto toimii kuten valtion eduskunta tehden päätöksiä hallituksen esitysten pohjalta. Kuulostaa ehkä kaukaiselta, mutta on hyvinkin konkreettista ja arkista. Liittari keskustellaan ja linjataan Talentian näkemystä ajankohtaisiin sosiaalialan asioihin, kuten SOTE-uudistukseen, yhteiskuntasopi-musneuvotteluihin tai tuleviin lainsäädäntöuudistuksiin. Kuulostaa ehkä edelleen kaukaiselta. Konkreettisesti kyse on siitä, millä reunaehdoilla, resursseilla, työnkuvilla ja työntekijän oikeuksilla saamme työtämme jatkossa tehdä. Liittari päättää myös Talentian järjestöluonteeseen kuuluvista asioita: talousarvion ja toimintasuunnitelman hyväksymisestä, strategisista linjauksista ja mahdollisista tulevista hankkeista. 

Liittarit ovat myös erinomainen paikka verkostoitua ja virkistäytyä. Tarjolla kokoustelun ja keskustelun välissä on kahvittelu- ja lounashetkiä. Tällöin on hyvä tilaisuus päästä juttusille Suomen eri kuntia, kuntayhtymiä, sairaanhoitopiirejä, yksityisiä palveluntuottajia ja järjestlöjä edustavia sosiaalialan osaajien kanssa. Kokemusta on, että keskustelujen laatu ja itselle saatu tietämys huimaa aloittelijan päätä :) Lisäksi virkistäytymistä voi tapahtua esimerkiksi ravintolaillallisen ja teatteriesityksen muodossa, kuten tämän viikonlopun liittarissa. Ei huonoa vapaa-ajan tarjontaa, josta ei edes aiheudu kuluja!

TaSO ry:n vuoden 2016 teema on rohkeus vaikuttaa. Suuria sanoja opiskelijoille, jotka ovat vielä oman ammatti-identiteettinsä ja osaamisensa rakennusvaiheessa sekä elämäntilanteeltaan usein moneen suuntaan repivien kiireiden keskellä. On opiskelua tentteineen ja esseineen, usealla on töitä työvuorojen sopimisineen ja haastavine työnkuvineen sekä joillakin perhe ja muu arki aikatauluineen. Silti ajattelen, että tilaa voi löytyä myös vaikuttamiseen sillä vaikuttaminen perustuu keskeisesti vuorovaikutukseen. Sen ei tarvitse perustua tuhattuntiseen kouluttautumiseen tai argumenttien hiomiseen puheviestintäklinikalla, vaan siihen, että sinulla on jotain sanottavaa ja saat suusi avattua oikeassa paikassa. Vaikuttamisen paikkoja voivat olla keskustelu vierustoverin kanssa pitkällä bussimatkalla, puheenvuoro tärkeästä aiheesta työpaikan viikkopalaverissa, Facebook-päivitys tärkeäksi kokemastasi uutisesta tai välikommentti sukulaisten kesken joulupöydässä. Vaikuttaminen voi tapahtua koko ajan, missä vain ja milloin vain. Tärkeää on se, että uskallat sanoa, kirjoittaa tai ”tykätä” mielipiteesi, olipa se sitten kärkevä tai lähinnä suuntaa antava. Tärkeää on lausua mielipiteensä eri väyliä pitkin,
                                                                     ...sillä sosiaalialalla ei tule uskaltaa olla hiljaa! 



#arvokassosiaaliala #taso15 #talentianopiskelijatoiminta #talentia #opiskelijavaikuttaminen

Terveisin,
Talentian hallituksen varajäsenen ominaisuudessa Talentian liittarista
TaSO: vpj Eveliina

***  ***
ps. Liittariin valitaan opiskelijajäsenet kahden vuoden välein valtakunnallisen vaalin kautta - seuraavat vaalit on keväällä 2016 ja ehdolle voi asettua kuka tahansa sosiaalialaa opiskeleva TaSO ry:n jäsen!
***  ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti